Ispaninio šalavijo sėklos dar dažniau sutinkamos pavadinimu „chia”, buvo vienas iš svarbiausių ingredientų aztekų dietoje. Sakoma, kad dar tuo metu, kai gyvavo aztekai sėklos buvo laikomos „super sėklomis”, „magiškomis sėklomis” ir buvo taip vertinamos, jog aztekų karių maistas buvo iš esmės sudarytas vien iš minėtų sėklų. Šiuo metu sėklos labiausiai kultivuojamos Centrinėje bei Pietų Amerikoje bei naudojamos kovojant su diabetu, gerinant atletinį našumą, mažinant kraujospūdį bei palaikant normalią širdies veiklą, gali padėti turint niežulio sutrikimų. Sėklos turi itin didelį kiekį omega-3 riebalų rūgščių bei skaidulų.
Sportininkams chia sėklos vertingos dėl natūraliai esančių stiprių priešuždegiminių savybių, kurios padeda po sunkių treniruočių ar turint traumas.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.