Papildai ir mityba

Maisto produktai, jų derinimas

Maisto produktai, jų derinimas

„Daugiau kaip 50 metų, sugaištų sveikų ir ligonių, silpnų ir stiprių, senų ir jaunų mitybos klausimų sprendimui, parodė, kad, pradėjus taisyklingai maitintis, sparčiai gerėja sveikata, nes tokiu būdu palengvinama virškinimo organų veikla“.(H.Šeltonas „Taisyklingas maisto produktų derinimas“)

1. ,,BALTYMINĮ IR KRAKMOLINĮ MAISTĄ VALGYKITE SKIRTINGU LAIKU“.

(Baltyminis maistas: mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, varškė, sūris, pienas, riešutai. Krakmolinis maistas: duona ir visi produktai iš miltų, kosės, bulvės.)

Gamtiniai baltymų, riebalų ir krakmolų deriniai (pavyzdžiui, pienas, kruopos, grietinėlė, duona) nesunkiai virškinami, bet negalimi atsitiktiniai deriniai: duona-mėsa, duona-kiaušiniai, košė-kiaušiniai, bulvės-mėsa, košė-pienas, duona-kumpis ir t.t. Skrandis skirtingai reaguoja į krakmolinį ir baltyminį maistą. Pirmosios baltymų ir krakmolų virškinimo stadijos vyksta tarsi priešingose terpėse: vienas maistas reikalauja šarmų terpės (dažniausiai seilių ptialino), o kitas -rūgščios terpės (pepsino ir panašių fermentų). Jeigu skrandis gauna nedaug maisto, jis dar gali atskirai virškinti baltymus ir krakmolą, o jeigu maisto daug ir jis mišrus – dešros, dešrelės, kotletai ir t.t. – normalus virškinimas labai apsunkinamas, nes baltymai virškinami žemutinėje skrandžio dalyje, kur yra liaukos, išskiriančios pepsiną ir kt.), o krakmolai – viršutinėje (kur virškinamas maistas su seilėmis). „Gamta niekada negamina sendvičių!“ Anglai, kuriuos Šeltonas giria už ištikimybę ilgaamžėms mitybos tradicijoms, visada iš pradžių valgo mėsą, o tik paskui o pudingą. Taigi mėsą, kiaušinius, sūrį, varškę, riešutus visada reikia valgyti pirma, o po kurio laiko – krakmolinį maistą, jeigu dėl kokių priežasčių negalima tuo metu visai atsisakyti krakmolo.

2. “SKIRTINGU LAIKU VALGYKITE BALTYMINĮ MAISTĄ IR RUGŠTIS“.

Kartu su baltymais vartojamos citrinų, greipfrutų, apelsinų ar pomidorų sultys, actas ir kitokios rūgštys trukdo skrandžiui virškinti (anksčiau manyta priešingai), erzina jį, ardo pepsiną, pradeda pūti maistas. Todėl negalima valgyti mėsą, žuvį, kiaušinius ir t.t. su salotomis, jeigu jose yra citrinos rūgšties, acto ar majonezo. Alkoholis kartu su baltymais irgi labai žalingas: alkoholio veikiamas pepsinas greitai sukreši. Išimtį galima padaryti tik sūriui ir riešutams, nes juose yra pakankamai riebalų, kurie sulėtina irimo procesus.

3. ,,VIENU METU VALGYTI TIK VIENOS RŪŠIES BALTYMUS“.

Neleistini tokie deriniai: mėsa-pienas, pienas-kiaušiniai, mėsa-sūris, mėsa-riešutai ir t.t. Pavyzdžiui, skrandžio sultys, kurios virškina pieną, išsiskiria paskutinę to proceso valandą, o mėsą – pirmą. Jos turi „pasikeisti“, kad galėtų suvirškinti į skrandį patekusį baltyminį maistą (o dėl to organizmas netenka daug energijos). Tačiau tai nereiškia, kad vienu metu negalima valgyti dviejų rūšių mėsos ar dviejų rūšių riešutų: šiuo atveju normalus virškinimas nesutriks.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *